Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

«Ο μικρός είχε ψυχή και μας βοήθησε να τον σώσουμε»



Ο ΤΖΑΝΝΗΣ: Ο 11ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΣΩΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΩΡΟΦΟ ΤΗΣ ΤΑΤΟΪΟΥ
Έμεινε δεκαοκτώ ώρες παγιδευμένος στα ερείπια του σπιτιού του. Βγήκε τελευταίος ζωντανός, μετά τις δύο αδελφές του. «Και χωρίς να του πει κανείς τίποτα, ήξερε, είχε καταλάβει ότι ο πατέρας του δεν τα κατάφερε», λένε οι άνθρωποι που έσωσαν τη ζωή του.

Γιατί ο πατέρας του πέθανε μέσα στα ερείπια από έμφραγμα, ενώ είχε αρχίσει η επιχείρηση διάσωσης. Τον εντεκάχρονο Τζαννή Πολυκανδριώτη τον έβγαλαν μπρούμυτα, ανάποδα, για να μην βλέπει το πόδι του, το οποίο είχε σχεδόν πολτοποιηθεί. Από τότε νοσηλεύεται δίνοντας την επόμενη μάχη με τη βοήθεια των γιατρών: να σώσει τα πόδια του.
Την ώρα της διάσωσής του, όταν η γιατρός του ΕΚΑΒ σύρθηκε στο άνοιγμα για να του κάνει μια παυσίπονο ένεση, ο εντεκάχρονος αρνήθηκε. «Αν δεν μου πείτε ότι ο πατέρας μου είναι πεθαμένος, δεν σας αφήνω» φώναζε, δύσπιστος απέναντι στους πυροσβέστες που με τη σειρά τους προσπαθούσαν να τον βγάλουν.
Μίλαγε συνέχεια. ’λλες φορές κάνοντας αστεία, άλλες προσπαθώντας να βοηθήσει. «Προσέξτε μην με κάψετε» φώναξε κάποια στιγμή. Τα πόδια του είναι ακινητοποιημένα από το σώμα του καλοριφέρ, το πλυντήριο, μια σιδερώστρα και βέβαια την «πλάκα» τού επάνω ορόφου. Για να τον βγάλουν πρέπει να κόψουν διάφορα σίδερα και το δρέπανο πετάει σπίθες.
Παγιδευμένος
«Ήταν πολύ άσχημα παγιδευμένος» λέει ο αρχιπυροσβέστης Αλέξανδρος Ορφανός. «Το ένα του πόδι ήταν άσχημα χτυπημένο και χρειαζόταν ψυχολογική υποστήριξη. Όμως ο μικρός ήταν απίστευτος. Είχε ψυχή και μας βοηθούσε να τον σώσουμε. Μάλιστα για ένα διάστημα είχε βρει ένα κομμάτι ξύλο και προσπαθούσε από μόνος του να σκάψει. Μας έλεγε "τι έγινε, θα με βγάλετε;". Σε μια άλλη φάση κι ενώ είχαμε προχωρήσει, έπιασε τον συνάδελφο από τον λαιμό κι έκανε φοβερή προσπάθεια να βγει μόνος του».
Του ρίχνουν ένα ύφασμα μουσκεμένο να τυλιχτεί για να μην φοβάται από τις σπίθες. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Ο εντεκάχρονος όμως που «έχει ψυχή» και το αποδεικνύει αυτό κάθε στιγμή μιλώντας πρώτα με τον Αλέξανδρο και τον Στέλιο, μετά με τον Γιάννη και τον Γιώργο ­ (κατεβαίνουν ανά ζευγάρια) ­ οι οποίοι έχουν συρθεί σε ένα άνοιγμα τεσσεράμισι μέτρων, οριζόντιο, παράλληλα με το έδαφος, για να τον φτάσουν. Λίγο νωρίτερα καταφέρνουν να απεγκλωβίσουν ζωντανές τις δύο αδελφές του και νεκρό τον πατέρα του, τον πρωταθλητή της πυγμαχίας Παναγιώτη Πολυκανδριώτη. Καποια στιγμή γίνεται σεισμός. «Όλοι φοβηθήκαμε, θα ήταν ψέμα να πούμε ότι δεν μας ένοιαξε» λένε.
Ο πατέρας
Από την κατάρρευση έβγαλαν πρώτα τον πατέρα, που είναι δύσκολο να «περάσει» από το άνοιγμα. Από αυτό το τριώροφο στη διασταύρωση των οδών Τατοΐου και Κω, όπου ο άτυχος Παναγιώτης Πολυκανδριώτης αγόρασε ένα διαμέρισμα το '83, βγήκαν τρεις ζωντανοί και τρεις νεκροί. Ζωντανά ανασύρθηκαν τα τρία παιδιά του, η 12χρονη Ειρήνη, η 5χρονη Κωνσταντίνα και ο Τζαννής. Νεκρός από έμφραγμα, μία ώρα μετά την επιχείρηση διάσωσης, ο πατέρας τους και δύο ηλικιωμένοι.
«Κάποια στιγμή ο παππούς μάς μίλαγε, αλλά διαπιστώσαμε πως οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό του δημιουργούσαν μεγάλη δυσκολία στη διάσωση των παιδιών.
Την ώρα που σκάβαμε ρώταγε αν είναι καλά τα παιδιά, είχε μεγάλη αγωνία. Του είπαμε "υπομονή, τα παιδιά είναι καλά", αναστέναξε πολύ βαθιά και μετά σταματήσαμε να τον ακούμε». Χθες το απόγευμα στις έξι και μισή ανασύρθηκε νεκρή και η ηλικιωμένη γυναίκα, ο τελευταίος άνθρωπος από αυτό το σπίτι. «Αυτό που έσωσε τα δύο κοριτσάκια ήταν τα μαξιλάρια που βρέθηκαν τριγύρω τους και τα προστάτευσαν και το σώμα του πατέρα τους».

Το δράμα της μάνας


Χθες το βράδυ οι μικρές με τη μητέρα τους, την Κρυστάλλω Πολυκανδριώτη που μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα έχασε το σύζυγό της, αγωνιά για την υγεία του Τζαννή και είδε το σπιτικό της να γίνεται σκόνη, ήταν στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Ο Τζαννής πέρασε από το θάλαμο αποσυμπίεσης του ναυτικού Νοσοκομείου και μετά ξαναγύρισε στην εντατική του «Αγία Σοφία».
«Οι γιατροί μας είπαν πως δεν κυκλοφορεί το αίμα καθόλου στα πόδια του από τα γόνατα και κάτω επειδή ήταν πολλές ώρες καταπλακωμένος, όμως προσπαθούν», εξηγεί απελπισμένη η μητέρα που για δεύτερη φορά στη ζωή της ξαναβρίσκεται στο δρόμο (η πρώτη ήταν με την εισβολή στη Κηρύνεια) μόνο με τα ρούχα που φοράει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου