Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ελευθεροτυπία (6.3.2001)

Ο ΤΖΑΝΝΗΣ... Και η εγκατάλειψη: «Εκείνο το βράδυ δεν κοιμήθηκα. Στο νου μου έρχονταν τα ερείπια του σπιτιού, ο πατέρας μου, τα νοσοκομεία. Δυόμισι χρόνια πέρασαν και όλοι μάς ξέχασαν»... Τζαννής Πολυκανδριώτης, το εννιάχρονο αγόρι που είχε βγει ζωντανό μεν, αλλά με κατεστραμμένα τα πόδια του από τα ερείπια του σπιτιού του στον καταστροφικό σεισμό του 1999. Τότε είχε χάσει τον πατέρα του... Από το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του Πάνου Μπαΐλη στα «Νέα»:

- «Ολοι με ξέχασαν. Μόλις έσβησαν τα φώτα των τηλεοράσεων όλοι χάθηκαν. Να είναι καλά ο Περικλής, που έρχεται και μου κάνει φυσιοθεραπείες δωρεάν. Να 'ναι καλά και η εταιρεία Χρονόπουλοι για το τεχνητό μέλος του ποδιού μου».

* «Χρήματα δεν υπάρχουν». Τους λείπει και ο πατέρας τους. Και η μάνα τους η κυρία Χρηστάλλα να προσπαθεί να μοιράσει τη ζωή της στη δουλειά (ευτυχώς υπάρχει και αυτή), στην ιδιαιτερότητα του Τζαννή, στη μικρή Κωνσταντίνα που δεν βλέπει τον πατέρα της. "Τουλάχιστον αν είχαμε ένα σπίτι...", λένε. Το αίτημά του είχε την ευκαιρία, την περασμένη Παρασκευή, να το θέσει και στον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος επισκέφθηκε τον καταυλισμό, αυτήν τη φορά χωρίς τηλεοράσεις».

- «Πρόβλημα είναι ακόμη και η βροχή. "Δεν αντέχουμε να την ακούμε στη στέγη", είπαν. "Ε, αυτό είναι ρομαντικό", απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος. "Ναι, αλλά εμείς έχουμε βαρεθεί αυτόν τον θόρυβο", ανταπάντησαν και η συζήτηση έκλεισε εκεί. Ο Αρχιεπίσκοπος συνέστησε υπομονή "υπάρχουν και χειρότερα", είπε ("όλοι αυτό μας λένε όταν θέλουν να μας αποφύγουν", λέει ο Τζαννής)».

* «Προηγουμένως είχε κάνει δώρο στα παιδιά μια εγκυκλοπαίδεια και γουόκμαν (είναι Sony, αλλά δεν σώνει είπε χαμογελώντας). Γέλασαν και τα παιδιά. Την ώρα εκείνη έξω από το λυόμενο της οικογένειας Πολυκανδριώτη είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες άτομα για να δουν τον κ. Χριστόδουλο και να μιλήσουν μαζί του. Δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που περίμεναν να τους δείξει η τηλεόραση και εκείνοι που πήγαν επί τούτου να τα πουν, γιατί "όλοι τους ξέχασαν". Κανάλια δεν υπήρχαν και έτσι τα είπαν μεταξύ τους και πήγαν για ύπνο».

Η ΤΟΥΡΚΙΑ... Και εμείς: «Η Αγκυρα πανηγυρίζει για τη γηρασμένη Ελλάδα και για τη νεανική Τουρκία»... Από τον Νίκο Χειλαδάκη στο «Εθνος»:

-«Ειρωνικά ήταν τα σχόλια του τουρκικού Τύπου για τη χώρα μας, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την πληθυσμιακή κατανομή των χωρών του κόσμου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων κατοίκων, ενώ η Τουρκία είναι από τις... νεότερες, με βάση πάντα την ηλικία των κατοίκων».
 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου